Woodstock

Woodstock är inte bara platsen för en legendarisk musikfestival i USA 1969. Woodstock är även namnet på en av Kapstadens många förorter. Denna förort ligger en dryg kilometer öster om de centrala delarna av Kapstaden, inklämd mellan hamnen i Table Bay och Devils Peak. Woodstock har väldigt mycket av intresse att erbjuda sina besökare. Det är en ort med en historia som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Det bodde nämligen lokala stammar tillhörande khoikhoi-folket här redan när de första holländarna steg iland för att erövra området på 1600-talet. The Treaty Tree, marknaden vid Old Biscuit Mill och Woodstock Cave är bara en handfull av exempel på platser som är både spännande och intressanta att besöka när man befinner sig i Kapstaden.

Under apartheidregimens tid vid makten i Sydafrika var Woodstock att betrakta som en ”grå” stadsdel, vilket innebar att man inte var ett bostadsområde enbart för vita utan en stadsdel där svarta, asiater och andra ”färgade” bodde sida vid sida som grannar. På 1950-talet genomgick Woodstock en massiv transformation då hamnen i Table Bay anlades på bekostnad av det som fram till dess hade varit badstränder. Därigenom försvann stadsdelens tidigare status som badort och Woodstock blev istället mer av en hamnstad, med allt vad därtill hör.

Woodstocks ganska långa historia tar sin början långt innan holländarna anlände för att annektera området på 1600-talet. Khoikhoi-folket bodde nämligen här sedan flera generationer tidigare, men tvingades bort i samband med européernas entré på banan. Det finns därför väldigt mycket av historiskt intresse att ta del av för den som besöker Woodstock. Vid Treaty Tree handlade man med slavar och hängde kriminella förr i världen. Marknaden vid Old Biscuit Mill är värd ett besök. Woodstock Cave halvvägs upp på Devils Peak är en stor grotta som är spännande att upptäcka.