Vad bör man tänka på när det gäller den egna säkerheten i Sydafrika?

Sydafrika dras ofta med ett ganska trist och dåligt rykte om sig av att vara ett land som det skulle vara farligt att besöka, ett land där kriminaliteten är skyhög och där risken för att bli rånad eller mördad skulle vara ständigt överhängande. Låt oss härmed slå hål på denna helt felaktiga myt. Det är i grund och botten inte farligare att besöka Sydafrika än att besöka Säffle. Men för den som ändå oroar sig över den egna säkerheten i Sydafrika följer här några små tips som kan vara bra att tänka på.
Det finns rent grundläggande två aspekter på det här med säkerhet i Sydafrika som man bör tänka på när man besöker landet. Förutom det här med kriminalitet så handlar det i minst lika stor utsträckning om trafiksäkerhet.

När det gäller kriminalitet så kan det vara bra att veta att de allra flesta brott som begås i Sydafrika sker i kåkstäder och slumområden där man som turist oftast inte alls befinner sig. Men en grundläggande regel är att man aldrig ska lämna väskor och annat bagage utan uppsikt, att aldrig bära värdesaker i stil med mobiltelefon, kamera, dyra smycken och annat sådant helt öppet. Ficktjuvar finns alltid överallt vart man än kommer i världen och man ska aldrig ge tjuven något tillfälle. Bär inte kontanter på dig utan se till att betala med kreditkort. Promenera inte ensam efter mörkrets inbrott.

Trafikkulturen är inte densamma i Sydafrika som i Sverige. Det är så gott som alltid mycket folk, tamboskap, vilda djur och annat på vägarna som gör att man väldigt ofta tvingas till att hålla en betydligt lägre hastighet än vad hastighetsskyltarna på vägen egentligen tillåter. Var även förberedd på impulsiva omkörningar och andra liknande störningsmoment.