Taffelberget

Taffelberget är utan minsta tvivel ett av världens absolut mest kända landmärken och har givetvis också kommit att bli en världsberömd symbol för Kapstaden. Det näst intill kolsvarta bergsmassivet ligger strax söder om Kapstaden och har i århundraden varit ett lika välkänt som välkommet landmärke för sjöfarare från alla länder eftersom man vid åsynen av Taffelberget vet att man är på väg att runda Afrikas sydspets. Taffelberget är även inte minst en mycket populär attraktion att besöka för alla turister som gästar Kapstaden. En linbana på bergets västra sida tar dig snabbt och säkert upp till den väldiga platån på toppen av berget. Härifrån får du en helt fantastisk utsikt över stad och hav, en upplevelse som du aldrig kommer att glömma.
Taffelberget har fått sitt namn från Tafelberg, ett ord på afrikaans som betyder ”bordsberg”. Detta uttryck blir om möjligt ännu tydligare om man kikar på bergets engelska namn, Table Mountain. Det är den tre kilometer långa platån på toppen av berget som är själva upphovet till det något udda namnet. Med lite fantasi påminner Taffelberget faktiskt om ett bord. Visste du förresten att den berömda stjärnbilden Taffelberget har fått sitt namn efter detta berg?

Vasco da Gama och hans mannar var de första européerna som i sin jakt på sjövägen till Indien 1497 såg det svarta berget som sedan dess har blivit ett välkänt landmärke för all världens sjöfarare. Det svarta berget har genom alla århundraden lyckats behålla sitt grepp om oss människor. Numera är det inte bara sjöfolk som trollbinds av Taffelberget. Det har ganska självklart kommit att bli en mycket populär turistattraktion. Tack vare en linbana på bergets västra sida kan man ta sig upp till toppen av det svarta berget som sedan bjuder på en sagolikt vacker utsikt över Kapstaden och havet där utanför.