Safari i Tanzania – upplev världens viltrikaste savanner

Safari i Serengeti nationalpark och bestigning av Kilimanjaro, Afrikas högsta berg. En resa till natursköna Tanzania ger dig garanterat vackra minnen för livet. I Serengeti nationalpark i Tanzania har du chansen att få se Afrikas storvilt, ”The Big Five”; elefant, lejon, leopard, afrikansk buffel och noshörning. Varje år utspelas ett dramatiskt natursceneri när miljontals gnuer, zebror och thomsongaseller korsar Grumetifloden på sin vandring från Serengeti i Tanzania till Masai Mara i Kenya. Efter äventyrliga dagar i den afrikanska bushen är det skönt att varva ner i Zanzibararkipelagen, bada iIndiska Oceanen och ta sköna morgonpromenader längs den kritvita, finkorniga stranden.

 

Miljontals vandrande gnuer och zebror i Serengeti nationalpark

Serengeti nationalpark ligger i den norra delen av Tanzania och gränsar till Masai Mara nationalpark i Kenya. Serengeti, med en yta på 14 763 kvadratkilometer, är Tanzanias näst största nationalpark, efter Selous naturreservat som ligger i landets sydöstra del.Varje år vandrar miljontals gnuer, zebror och thomsongaseller från Serengeti till Masai Mara för att finna mat och vatten, ett fenomen som ofta kallas för ”den stora migrationen”. Djuren korsar Grumetifloden, som är hem åt nilkrokodiler, colobusapor och flodhästar. Här lever även stridsörnen, Afrikas största örn. Störst chans att få se den stora migrationen har du under perioden december till juli. Efter de vandrande djuren följer ofta hungriga djur såsom lejon och hyenor, vilket skapar ett naturligt dramatiskt skådespel som är bland de mest spektakulära du någonsin kommer att uppleva.

Serengeti nationalpark finns sedan år 1981 med på Unescos världsarvslista. Landskapet i Serengeti består huvudsakligen av grässlätter och savanner. Ett vanligt förekommande träd är akacieträdet som med sin speciella silhuett ger det afrikanska landskapet sin speciella prägel. Under en safari i Serengeti nationalpark kan du stå upp i det fyrhjulsdrivna fordonet och ha bra utsikt över savannen. Det är en mycket speciell upplevelse att få se de graciösa girafferna som står och äter bladen från akacieträden. En stark känsla av vildmark.

Serengetis ekosystem är bland de mest produktiva i världen med fler hovdjur och en större koncentration av stora rovdjur än någon annanstans i världen. De imponerande djuren som finns att se i denna fantastiska park är inte bara de vandrande gnuerna, zebrorna och thomsongasellerna utan även ”The Big Five” – lejon, elefant, afrikansk buffel, leopard och noshörning. Leoparden är väl kamouflerad, men har du riktig tur får du komma den eleganta katten nära. Leoparden anpassar sig lätt efter sin omgivning och kan leva i vitt skilda miljöer. Inte sällan ligger den dagtid och vilar uppe i ett träd eller på någon annan skyddad plats. På en safari i Serengeti nationalpark har du även möjlighet att få se grantgasell, topi, vårtsvin, koantilop, gepard, schakal, honungsgrävling och afrikansk vildhund. I Serengeti nationalpark är det lätt att föreställa sig att det faktiskt finns ett paradis här på vår jord.

Mer än 400 olika fågelarter har skådats i Serengeti nationalpark och du som gör en safari i området har chans att få se rödnackad savannlärka, kronvipa, sekreterarfågel, koritrapp, gycklarörn och struts. Koncentrationen av strutsar i Serengeti är den högsta i Tanzania och troligtvis i hela Afrika.

Serengeti gränsar inte bara till Masai Mara i Kenya utan även till andra viltrika områden i Tanzania; Ngorongoro, Maswa viltreservat, Singita Grumeti reservat och Ikorongo viltreservat. Namnet Serengeti har sitt ursprung i massajernas språk maa. Massajernas ord ”siringet” betyder ”ändlösa slätter”.

 

Rik biologisk mångfald i spektakulära naturområden

Ngorongoro naturskyddsområde

Ngorongoro naturskyddsområde gränsar till Serengeti nationalpark i väster. Ngorongoro naturskyddsområde sprider sig över en yta på 8 094 kvadratkilometer och finns sedan år 1979 med på Unescos världsarvslista. Landskapet i Ngorongoro naturskyddsområde utgörs huvudsakligen av höglandsslätt, savann och skog. Området är av stor vikt för det globala bevarandet av biologisk mångfald.Ngorongorokratern är ett av världens lejontätaste områden. Lejonen är sociala kattdjur som lever i flock. Har du riktig tur kan du få se en flock lejon som just avnjuter sin middag, en stor och saftig buffel. En flock lejon består vanligen av 20–25 individer, och honor utgör majoriteten i flocken. Lejonet har ett respektingivande rytande på sin repertoar och rytandet kan höras på flera kilometers avstånd.

Andra djur som lever i Ngorongoro är gnuer, afrikanska bufflar, zebror, vårtsvin, babianer, grantgaseller, thomsongaseller, flodhästar, vattenbockar, buskbockar, koantiloper, lejon, hyenor, leoparder och servaler. Här finns även den akut hotade svarta noshörningen. Den svarta noshörningen, spetsnoshörningen, var starkt utsatt för tjuvjakt redan på 1970-talet då efterfrågan på noshörningshorn steg kraftigt. Noshörningshorn används bland annat för tillverkning av traditionell medicin i Asien och knivskaft i Jemen och Oman. Djuren som lever i de afrikanska parkerna behöver skyddas av vakter dygnet runt för att inte falla offer för den tragiska tjuvjakten.

Ngorongoroområdet har ett rikt fågelliv. Exempel på fåglar som finns här är mindre och större flamingor, krokodilväktare, mongolpipare, skäggtärnor, nilgäss, småsnäppor och kapänder.

Ngorongorokratern är världens största caldera, en fördjupning i jordskorpan som har skapats av en kollapsande vulkan. Calderans diameter är 16–19 kilometer. Ngorongorokratern är 600 meter djup. På en safari i Ngorongorokratern åker du bil nedför kraterväggen ner till kraterbotten där du får se mängder av djur, fler än du kan föreställa dig i din vildaste fantasi. Att få komma nära djuren som lever på denna skyddade plats är en naturupplevelse som är få förunnad.

I Ngorongoro har man funnit spår av människans förfäder som levt i området för 3,6 miljoner år sedan.

Många safariturer till Ngorongoro naturskyddsområde (och även till Manyarasjöns nationalpark) utgår från Karatu, en liten stad där du kan vandra på de speciella röda vägarna och se dig omkring.Det ger en fin inblick i hur tanzanierna lever i denna charmiga stad. Besök stadens livliga marknad för en färgstark upplevelse.

 

Selous naturreservat

Selous naturreservat är, med en yta på cirka 55 000 kvadratkilometer, Afrikas näst största skyddade område och ett av världens största naturreservat. Reservatet ligger i den sydöstra delen av Tanzania och finns sedan år 1982 med på Unescos världsarvslista.

Selous naturreservat lever bland annat ett stort antal elefanter, afrikanska vildhundar, geparder, giraffer, flodhästar, sabelantiloper, elandantiloper, lejon och krokodiler. I det jättelika reservatet finns Tanzanias största stam av noshörningar och du har här chans att få se de respektingivande djuren i sin naturliga miljö.

Reservatets vegetation är variationsrik och sträcker sig från täta snår till öppna trädbevuxna gräsmarker. Selous naturreservat är tämligen ostört från mänsklig påverkan. Det är skönt att se att det fortfarande finns sådana områden kvar i världen, där ekologiska och biologiska processer kan fortgå utan att människan lägger sig i alltför mycket. Att befinna sig mitt i detta oförstörda landskap och blicka ut över markerna och djuren som fridfullt lever sina liv ger en obeskrivlig känsla av vördnad för den sårbara naturen. Den afrikanska naturen i sin enorma rikedom är en bedårande skönhet. Mer än 2 100 olika växtarter har registrerats i Selous naturreservat och man tror att det existerar ännu fler i de avlägsna skogarna i söder.

I Selous naturreservat finns möjlighet att göra en vandringssafari, en annorlunda typ av safari som innebär att du ger dig ut på en spännande vandring i den afrikanska vildmarken tillsammans med en guide. I sällskap av en beväpnad kunnig guide kan du känna dig trygg. Värt att nämna är att chanserna att få se djur under en vandringssafari är betydligt mindre än under en bilsafari, eftersom djuren naturligt är rädda för människan. Det är alltjämt en mycket speciell upplevelse att ta sig fram till fots i bushen eller på savannen, känna dofterna och på nära håll uppleva den storslagna afrikanska naturen.

 

Manyarasjöns nationalpark

Öster om Ngorongoro naturskyddsområde och cirka 12 mil väster om staden Arusha ligger Manyarasjöns nationalpark. Parken har Manyarasjön, som är en sodasjö, på sin östra sida. Många fågelarter samlas vid sjön, vilket gör att detta är en utmärkt plats för dig som vill skåda fåglar. Exempel på fåglar som du kan se här är flamingo, svarthäger, vit pelikan och skrikhavsörn. I nationalparkens skogar lever babianer och diademmarkattor. Andra djur som finns i parken är elefanter, klippspringare, gnuer, zebror, giraffer, afrikanska bufflar och dik-dik. Dessutom är Manyarasjöns nationalpark känd för sina trädklättrande lejon, I den södra delen av parken finns heta källor.

 

Tarangire nationalpark

I Tarangire nationalpark finns ett stort antal elefanter. Att få se de imponerande giganterna spatsera omkring bland baobabträden och beta är en respektingivande upplevelse. Tarangire nationalpark har fått sitt namn efter Tarangirefloden, som rinner genom parken. Vid floden samlas djuren speciellt under torrperioden, då det är områdets enda vattenkälla.

 

Arusha nationalpark

I Arusha nationalpark finns Tanzanias näst högsta berg Mount Meru, som sträcker sig 4 565 meter över havet. Mount Meru är en semiaktiv stratovulkan i den östra gravsänkan på Östafrikanska gravsänkesystemet (Rift Valley). Under din vistelse i Arusha nationalpark ser du berget som en vacker kuliss. Vid bergets fot ligger staden Arusha, en av Tanzanias största städer. Många safariresor utgår från Arusha.

 

Mkomazi nationalpark

Mkomazi nationalpark i nordöstra Tanzania gränsar till Tsavo West nationalpark i Kenya. Från Mkomazi nationalpark är det cirka 11 mil till staden Moshi, som ligger vid Kilimanjaros nedre sluttningar. I Mkomazi lever bland annat giraffer, koantiloper, zebror, afrikanska bufflar och elefanter.

 

Ruaha nationalpark

Längs Ruaha nationalparks sydöstra gräns flyter Ruahafloden, där du har stora chanser att se parkens djur framför allt under torrperioden. Ruahafloden är nästan 50 mil lång. Namnet på floden och nationalparken kommer från ordet ”ruvaha”, som på bantuspråket hehe betyder flod. En safari i Ruaha nationalpark kan mynna ut i en mängd olika djurmöten. Sannolikheten att du får se elefanter är mycket hög. Du har även chansen att få se flodhästar, zebror, giraffer, geparder, leoparder, fläckiga hyenor, afrikanska vildhundar, krokodiler, babianer och gröna markattor. De gröna markattorna lever i stora grupper med upp till 75 individer. Det är mycket intressant att från safaribilen spana ut och iaktta det vardagliga livet i flocken.

 

Udzungwabergens nationalpark

I Udzungwabergens nationalpark kan du uppleva fantastisk vandring i oerhört vacker bergsmiljö. I parken finns tropisk regnskog och många vattenfall där du kan stanna till och ta ett uppfriskande bad.

 

Kilimanjaro – Upplev friheten på toppen av Afrikas högsta berg

I Tanzania finns Afrikas högsta berg Kilimanjaro, som ståtligt sträcker sig 5 895 meter över havet. Att vandra uppför bergets sluttningar och slutligen stå där uppe på toppen Uhuru Peak, på det som brukar kallas Afrikas tak, är en obeskrivlig upplevelse. Du behöver inte vara någon erfaren bergsklättrare för att bestiga Kilimanjaro. Det finns flera olika bestigningsrutter upp till toppen, varav Marangu är den enklaste. Längs den här leden finns det möjlighet att övernatta i enkla hytter. De mer avancerade vandringslederna såsom Machame, Rongai, Lemosho och Shira är inte så välbesökta och här är det övernattning i tält som gäller. Oavsett vilken led du väljer så är det garanterat en av ditt livs största naturupplevelser.

Det är viktigt att ta det försiktigt, ”pole” (sakta sakta), på vägen upp mot toppen för att inte drabbas av höjdsjuka. Det är också viktigt att dricka mycket vatten.

Kilimanjaro är inte bara Afrikas högsta berg utan även världens högsta fristående berg. Namnet på toppen, Uhuru Peak, kommer från swahilins ord ”uhuru” som betyder frihet.

 

Varva ner i den undersköna Zanzibararkipelagen

Efter strapatsrika äventyr i Serengeti och andra nationalparker i Tanzania – och krävande vandringar längs Kilimanjaros bergssluttningar – är det skönt att varva ner i den vackra Zanzibararkipelagen. Zanzibar är en ögrupp som ligger i Indiska Oceanen cirka 4 mil från Tanzanias östkust. Till ögruppen hör inte bara huvudön Zanzibar utan även öarna Pemba, Mafia och ett antal småöar. Korallreven utanför Zanzibar har en rik biologisk mångfald. Ta dig under ytan för att se ytterligare en fantastisk värld!

I Zanzibararkipelagen har du goda möjligheter att finna din egen paradisstrand, där du kan varva ner och bara ha det skönt. Du är nu nära ekvatorn och solen är mycket stark, så tänk på att ta med solskyddskräm och en solhatt. Efter en dag på stranden smakar det bra med en middag under en stjärnklar himmel. Smaka dagens nyfångade fisk för en sensationell kulinarisk upplevelse. Vakna upp till en härlig frukost med färsk frukt och nypressad mangojuice. Bada i Indiska Oceanen, sätt dig ner, ta det lugnt och njut.