Safari i Sydafrika, Zimbabwe och Uganda

Många som reser med oss till Sydafrika gör det för att se vinlandet, lukta och smaka på fantastiska viner och underbar mat, uppleva unika Kapstaden, bila längs Garden Route och Panorama Route och spela golf på någon av landets mång högklassiga banor. Men det som lockar många allra mest är en safari i Sydafrika. Den allra mest kända nationalparken för safari är naturligtvis Krugerparken men Sydafrika erbjuder en uppsjö med alternativ för er som söker en safari. Oavsett om ni är ett par på bröllopsresa som eftersöker lyx och romantik, äventyrliga och aktiva resenärer eller barnfamilj så har Sydafrika något för er som vill se Afrikas stora djur och komma naturen nära.

I de södra delarna av landet, bekvämt nära Garden Route ligger ett flertal privat reservat som erbjuder bra safari med högklassigt boende. I de södra delarna av landet förekommer inte malaria och det är nära till andra turistmål som Hermanus och Kapstaden. Många av reservaten i söder har bra djurliv och bra boende som är anpassade för olika typer av resenärer. Framförallt passar de för barnfamiljer.

I norra Sydafrika finns de stora nationalparkerna och reservaten som Krugerparken med intilliggande reservat och Pilanesberg. I dessa områden får ni uppleva den stora, otämjda naturen med stora mängder djur som t.ex. lejon, elefant, buffel, antiloper, gaseller, giraff, struts m.fl.

I de privata reservaten runt Krugerparken som t.ex. Timbavati och Sabi Sands erbjuds safari med fantastiskt djurliv men begränsad mängd turister. Många av de privata reservaten erbjuder exklusive boenden men det finns även rustika bra alternativ för den äventyrlige.

Lockar inte Sydafrika? Vill ni bortanför de asfalterade vägarna och årgångsvinerna till den verkligt vilda afrikanska naturen? I så fall kan jag rekommendera en safari i Uganda med lejon, elefanter och bufflar i Queen Elisabeth National Park, schimpanser i Kibale Forest och bergsgorillor i Bwindi Impenetrable Forest. Är ni ute efter än mer äventyr? Uganda erbjuder även rafting på Vita Nilen, kanot på Lake Bunyonyi och de mäktiga Murchison Falls.

Resor till Zimbabwe har också blivit populära igen. Inte utan anledning. Zimbabwe har fantastiska attraktioner som Victoriafallen (oftast bara kallade Vic Falls), kanotsafari på Zambesifloden, safari i Hwange National Park och vandring i Matobo Hills. Utmana era sinnen och åk til Zimbabwe i maj eller juni när vattnet står som högst i Vic Falls. Vandra längs vägen vid fallen och lyssna på det mäktiga dånet från vattenmassorna som slungar ”rök” hundratals meter upp i luften. Långt ut på den Zimbabwiska sidan av fallen kommer ni bara höra dånet av vattnet och känna vattnet sprayas mot er. Vattenröken är så tät att ni inte ens kan se fallen.

Från Vic Falls tar ni er enkelt vidare till Zambesifloden för några dagars kanotsafari, en av de största safariupplevelserna i hela Afrika. Jag hoppas att jag har inspirerat er.