Safari i Kenya – unika pärlor

I detta inlägg vill jag ge er mina tips om safari i Kenya. Under ett decennium har jag arbetat med att arrangera safari i Kenya och har av egen erfarenhet och kunders feedback fått mina egna favoriter och pärlor. Masai Mara är naturligtvis kronjuvelen bland Kenyas safariparker och en park som ni inte bör missa. Mängden stora djur här är svårslagen. Lejon tycks vara överallt och de stora gräsätarna som impala, gnu, zebra, buffel, Thomsons gasell m.fl. rör sig i flockar på hundratals (ibland även tusentals) djur.

Bortanför Masai Mara och de andra kända parkerna som t.ex. Lake Nakuru, Amboseli och Tsavo finns det dock en mängd andra naturområden för entusiaster och er som vill komma bortanför turiststråken. I Kenya finns så mycket safari så det är svårt att nämna alla men jag tänkte i alla fall nämna några av landets mindre besökta, men i sanning fantastiska, parker.

Lake Naivasha

Lake Naivasha är en sodasjö i Rift Valley strax söder om lake Nakuru, bara cirka två timmar norr om Nairobi. Sjöns största attraktioner är framförallt flodhästar och fåglar som bäst ses från en båt och den på alla sätt fantastiska lilla ön Crescent Island. På Crescent Island lever gräsätare som giraff, zebra och flera olika sorters antiloper, men inga rovdjur. Ni tar er till ön med båt och väl där guidas ni till fots. Det är en unik möjlighet att se stora djur till fots och komma naturen nära.

Samburu National Park

I det torra landskapet i centrala Kenya ligger Samburu National Park. Parkens är rik på djur trots att naturen till stora delar är torr. Djurrikedomen beror på de stora och permanents floder som utgör hjärtat i ekosystemet. Samburu är inte lika rik på rovdjur som t.ex. Masai Mara men med lite tålamod kan ni se lejon även här. Den stora fördelen är att det är lite turister här jämfört med de södra parkerna. Chanserna att vara den enda jeepen intill elefanter, antiloper eller lejon är god.

Aberdare

Bergsmassivet Aberdares högsta toppar når över 4 000 meter över havet. Från cirka 2000 meters höjd skyddas naturen av nationalparken. Här växer en tät regnskog med en helt annan vegetation och ett helt annat djurliv än på Kenyas savann. Djur som kan skådas här inkluderar leopard, elefant, vildhund, vildsvin, bushbuck, strimmig hyena, eland, vit colobusapa och en mängd olika sorters fåglar. Också i Aberdare kan ni upptäcka naturen till fots tillsammans med en beväpnad guide. På den unika lodgen The Ark kan ni sitta på lodgens utsiktsdäck och se djuren komma till er. Lodgen är byggd intill ett stort vattenhål som lockar till sig mängder av djur. Aberdare ligger ganska högt så det blir kyligt på nätterna (framförallt mellan maj och september) så ni bör ta med en tröja eller jacka.