Safari i Botswana, en dag på Chobe River

Botswana får anses vara en av de två afrikanska länder som kämpar om titeln bästa safari i Afrika. Tanzania är det andra. De två länderna är båda fantastiska och skiljer sig en hel del från varandra. En speciell sak med safari i Botswana är alla aktiviteter som kan genomföras i båt. I Okavangodeltat genomförs safariturer i mokoro, en slags kanot som traditionellt tillverkas genom att gröpa ut en trädstam men nu oftast tillverkas i hårdplats. I Chobe National Park görs många safariturer på Okavangofloden. En stekhet dag i oktober 2017 hade jag förmånen att vara på safari i Botswana och den dagen spenderade jag med just båtsafari på Chobefloden.

När dagen gryr över södra Afrika slutet av torrperioden dallrar luften av hetta redan i gryningsljuset. I den tidiga morgonen är temperaturen redan runt 30 grader, mitt på dagen kommer den att vara en bit över 40. Fartvinden när vi sakta kör fram på Chobefloden är en så länge svalkande skön, när dagens hetta når sin topp kommer den att kännas som en hårfön i ansiktet. Båten glider fram och guiden berättar om landskapet och hur det förändras med årstiderna. Myucket av det vi ser intill floden nu är översvämmat efter regnen. På de slätterna bredvid floden där vattent snart kommer stiga och flytta flodens bred med flera hundra meter på varje sida betar nu antiloper, bufflar och elefanter. Det känns svårt att föreställa sig denna plats annat än brännande hett under en gassande sol men inom loppet av bara några veckor kommer tunga regnmoln att samlas och regnet kommer att vräka ner över Chobe.

Vi kör sakta in mot en strand som kallas ”Elephant Beach” (elefantstranden) och mycket riktigt finns det elefanter där, hundratals elefanter och lika många impalas. Elefanterna dricker och badar i flodens vatten. De unga djuren badar med vad som verkar vara sann glädje. Det syns att de njuter av den svalka som vattnet bjuder från den brännheta solen. Vi stänger av motorn och glider sakta närmare. Snart är vi sådär nära så att det är svårt att förstå att det verkligen är sant.

Kamerorna smattrar. Hur ska man bäst ta en bild som får med mig med elefanterna i bakgrunden och som visar hur nära vi är? Problemet den moderna turisten har. Vad är poängen med att resa dit, glida på floden och komma så nära elefanterna om jag inte kan fånga det på bild och lägga ut på Instagram? Efter en stund tystnar kamerorna och vi sitter stilla och bara njuter av stunden. Bredvid oss ligger en till båt men fler är det inte. Det är ingen hets, ingen trängsel. Länge sitter vi på båtens för och bara njuter av det som ska visa sig vara höjdpunkten på vår safari resa i Botswana.