Safari i Afrikas okända pärlor

Många drömmer om en safari i Afrika och många har säkert hört talas om kontinentens mest berömda nationalparker som Serengeti, Masai Mara och Krugerparken. I denna artikel vill vi dock lyfta fram och belysa några av Afrikas mindre kända men alltjämt fantastiska safari resmål. Resmål som passar er som redan har varit på en safariresa och nu vill söka er till de mindre besökta parkerna.

 

Det första land vi vill lyfta fram är Uganda. Uganda hamnar ofta i skuggan av sina grannländer. Uganda ligger geografiskt på gränsen mellan Östafrika och Centralafrika och erbjuder fantastiska naturupplevelser med öppen savann, tät regnskog och sagolikt vackra berg med djupa kratersjöar. På en safari i Uganda är höjdpunkterna ofta Queen Elisabeth National Park, Kibale Forest och Bwindi Impenetrable Forest. Queen Elisabeth National Park med savann och skog där ni kan se Afrikas stora däggdjur som elefant, buffel, gnu, lejon m.fl. men också schimpanser och över 600 fågelarter. Ishasha i södra Queen Elisabeth National Park är känt som ett av de få ställen där lejon klättrar i träd.

 

Kibale Forest strax norr om Queen Elisabeth National Park är en tät regnskog som är hem till en av Östafrikas största populationer vilda schimpanser. Den smaragdgröna skogen är omgiven av böljande fält med te. Området runt skogen är Ugandas största producent av teblad. Inne i skogens täta grönska möter ni våra närmaste släktingar; schimpanser. Känslan är fantastisk när ni vandrar på leriga stigar med enorma fotspår efter elefanter och bufflar. Skogens tysta ljud, suset av vinden och fågelsången, bryts helt plötsligt av schimpansernas högljudda skrik och helt plötsligt är ni mitt ibland dem.

 

Bwindi Impenetrabel Forest har inte utan fog fått sitt namn. Vegetationen är tät, trolsk och närmast sagolik. Ni vandrar på hala stigar upp och ner för branta backar. Låren bränner, ni svettas och andas tungt när er guide så slutligen säger åt er att vara tysta. De är nära nu. Häng av er ryggsäcken, ta av er jackan, ta med er kamera, bakom nästa kulle möter ni djungelns fridfulla jättar; bergsgorillorna. Ett möte med dessa djur kommer att förändra era liv. Ni har glömt strapatserna som krävdes för att ta er dit och känner bara en enorm tacksamhet. Tacksamhet för att ni får besöka bergsgorillorna i deras hem.

 

I en annan del av Afrikas rinner vattnet från Benguela höglandets skyfall ut i världens äldsta öken och skapar ett inlandsdelta, Okavangodeltat, med en natur och ett djurliv likt ingen annan plats på vår jord. Floderna skapar laguner, öar, sjöar och våtmarker som ständigt förändras. Vattennivåerna förändras från vecka till vecka och skiftar från år till er och skapar ett dynamiskt ekosystem rikt på stora däggdjur, fåglar, reptiler och fantastiska växter. På safari i Botswana kommer ni nära det vilda Afrika på ett alldeles unikt sätt. Stora delar av detta fantastiska delta kan enbart utforskas i till fots och i mokoro (en slags kanot gjord av en urgröpt trädstam).

 

Naturupplevelserna som erbjuds på världens näst största kontinent inbjuder till en livstid med resor till Afrika. Det finns alltid mer att upptäcka. Res med nyfiken och glädje och bevara dina minnen livet ut.