Safari i Afrika startade i Kenya

Turismen till länder i Afrika som t.ex. Botswana, Zambia, Tanzania och Zambia har de senaste decennierna fått ett rejält lyft mycket tack vare safariturismen. En handfull länder i södra och östra Afrika har fortfarande idag stora områden med skyddad natur där stora däggdjur är vanliga vilket skapar möjligheter till safari i vildmarken. Turister från hela världen dras till dessa länder för att komma nära naturen och de vilda djuren. Tanken att sitta i ett tält och höra hyenor yla och lejon ryta på natten lockar den som söker spänning och upplevelser.

Idag finns ett flertal researrangörer som arrangerar safari, både lokala arrangörer i Afrika och resebyråer i länder runt om i världen. Mängder av sidor på Internet har också dykt upp med Tips om safari i Afrika. Vart ska ni åka? När ska ni åka? Vad ska ni tänka på? Den som är sugen på en safari kan enkelt finna information. För att sälla oss till denna trend ska vi ge våra egna tips om safari i Afrika, i denna artikel specifikt tips om safari i Kenya.

Kenya har mång nationalparker och reservat med ett rikt växt och djurliv. Parkerna skiljer sig i karaktär ganska mycket från Östafrikansk savann i Masai Mara, Lake Nakuru och Amboseli, torr savann och halvöken i Samburu, Hells Gate och Meru samt berglandskap med regnskogar och alpin tundra i Aberdare och Mount Meru.

Vårt tips för er som söker en klassisk safari i Kenya är att fokusera på de stora parkerna i söder; Amboseli, Lake Nakuru och Masai Mara. För den som vill komplettera safari i jeep med vandring och båt så kan ni även lägga in Lake Naivasha i resplanen. Framförallt den lilla ön Crescent Island är värd ett besök. På Crescent Island kan ni utan större fara vandra till fots tillsammans med en guide. På ön finns endast växtätare, inga rovdjur.

För er som söker en safari bortanför de stora turiststråken är parkerna i centrala Kenya det perfekta resmålet. Samburu och Meru må inte riktigt ha samma djurrikedom som t.ex. Masai Mara men det finns fortfarande gott om djur, vacker natur och framförallt få turister. I Meru kan ni inte bara se nätgiraffer, elefanter och lejon, ni kan också njuta av känslan av att långsamt köra fram över savannen utan att se en annan jeep på flera timmar. Kuriosa om Meru är att det var här det berömda lejonet Elsa levde tillsammans med människor. Parkens mest exklusiva lodge heter mycket riktigt Elsa’s Kopje.

Vill ni uppleva en annan del av Kenya med ett annat djurliv går både de norra och de södra parkerna att kombinera med bergsregnskog i Aberdare eller Mount Kenya. I Aberdare görs safari till fots i skogarna eller varför inte bara sitta på soldäcket och njuta av en kall dryck och låta djuren komma till er. Aberdares berömda lodge The Ark ligger precis vid ett vattenhål som dagligen drar till sig stora mängder djur.