Safari i Afrika – från Ugandas bergsgorillor till Serengetis lejon

Östafrika är hem till ett djurliv som är världsunikt. Detta är naturligtvis anledningen till att östafrikanska länder som Tanzania och Uganda har blivit ledande destinationer för safariresor och naturturism. Resor till Tanzania och Uganda har under de senaste tio åren blivit populärare och det är lätt att förstå varför. I detta inlägg vill jag berätta mer om just dessa två länder; Tanzania och Uganda.

Tanzania är Afrikas främsta destination för er som uppleva en riktig safari. En tredjedel av Tanzanias yta upptas av nationalparker och reservat. Många av dessa reservat är enorma så som t.ex. Selous Game Reserve i södra Tanzania som med sina över 55 000 kvadratkilometer är större än Schweiz. Serengetis och Ruahas ekosystem upptar båda över 30 000 kvadratkilometer och är hem till stora mängder djur. I Tanzania är lejon inte utrotningshotade och över hälften av Afrikas lejon finns just i Tanzania. Om ni vill se djurens konung på nära håll är Tanzania helt enkelt det allra bästa resmålet.

Uganda är ínte på samma sätt ett land för en klassisk afrikansk safari. I Uganda finns visserligen ett flertal nationalparker som är rika på stora däggdjur, exempelvis Kidepo Valley, Murchinson Falls och Queen Elisabeth National Park, men djurmängden här kan inte riktig mäta sig med Kenya eller Tanzania. Den största behållningen vid en resa till Uganda är kombinationen av safari i t.ex. Queen Elisabeth med besök hos schimpanserna i Kibale Forest och bergsgorillorna i Bwindi. Det i sanning unika är mötet med bergsgorillorna. Dessa stillsamma jättar som lever i den täta trolska regnskogen Bwinidi Impenetrable Forest är ett möte som kommer att förändra era liv. På en safarirea får man ofta se och komma när djuren. Det som är den stora skillnaden med gorillorna är att man verkligen får besöka dem i deras hem. Känslan ni kommer att ta med er när ni vandrar tillbaka nerför berget är en ny respekt för naturen och en förståelse för hur känslig den är och hur mycket vi människor påverkar den.

Naturligtvis går det att kombinera Uganda och Tanzania i en och samma resa för er som vill se och uppleva migrationen i Serengeti och träffa bergsgorillor utan att behöva resa till Östafrika två gånger. Det enklaste sättet att göra detta är att starta resan i Uganda med besök hos bergsgorillorna. Från Bwindi åker ni sedan ner till Kigali (i Rwanda) eftersom det är närmare än att köra tillbaka till Kampala. Från Kigali går det dessutom flyg till Serengeti. I Tanzania gör ni er safari i Serengeti och Ngorongorokratern och eventuellt också Lake Manyara och/eller Tarangire.