Söker ni safari i Afrika – här kommer några heta tips

Var finns bästa safarin i Afrika? Denna fråga får vi som arbetar med resor till Afrika ganska ofta. Svaret är naturligtvis att det beror på vad ni vom reser vill uppleva, vad ni redan har sett, vilka områden ni redan besökt och vad ni prioriterar med er safari. Om man med den bästa safarin i Afrika menar var det finns mest stora djur så är svaret entydigt att den bästa safarin finns i Tanzania och Kenya. De stora parkerna i Tanzania och södra Kenya som Masai Mara, Serengeti, Amboseli, Lake Nakuru, Ngorongorokratern, Tarangire, Selous m.fl. har helt enkelt fler stora djur än några andra parker i Afrika. Egentligen är det bara Botswanas Chobe National Park och Okavangodeltat (också i Botswana) som i någon mån kan utmana.

För er som prioriterar att få naturupplevelser helt för er själva eller kanske redan har varit i t.ex. Serengeti så kan den bästa safari vara en safari som bjuder på en variation av aktiviteter och möjligheten att få uppleva naturområden där det är få andra turister. Ett tips för er som söker en safari i Afrika som erbjuder något utöver det vanliga är att resa till Zimbabwe. Zimbabwe är mest känt för Victoriafallen och det är naturligtvis något som ni inte ska missa när ni är i Zimbabwe, men landet erbjuder också fantastiska safariupplevelser med unika aktiviteter som att paddla kanot eller åka båt Zambesifloden och safari till fots. Dessa aktiviteter kan ni kombinera med white water rafting, kajak, helikopter över Victoriafallen och för den äventyrlige en promenad till Devil’s pool. Devil’s pool är en naturlig pool som bildas precis intill Victoriafallen i torrsäsong. Poolen är bara nåbar under 4–6 månader av året när vattenmängden i fallen är liten. Poolen ligger på den zimbabwiska sidan av fallen men vägen dit går från Zambia.

Södra Afrika har fantastiska erbjuder många möjligheter till safari och ett hett tips är att kombinera flera av länderna på samma resa. Många av de bästa safariparkerna ligger i det område där fyra länder (Zimbabwe, Zambia, Namibia och Angola) strålar samman. Med ganska korta transportsträckor kan ni besöka Zimbabwe, se Victoriafallen och paddla kanot på Zambesi, Botswana med fantastisk safari i Chobe National Park och Namibia. Det finns fantastiska lodger intill Chobefloden som ligger på den namibiska sidan av floden. Från dessa lodger görs safariturer med båt längs Chobe National Parks stränder. På den namibiska sidan av floden finns inte mycket djur eftersom det är ett jordbruksområde men med båt ser ni djur längs floden och i Namibia görs turer för att skåda fåglar längs floden och besöka byar i Caprivi, den lilla landtungan som sträcker sig norr om floden, inklämd mellan Botswana och Angola.