Robben Island

Säg ”Sydafrika” till vem som helst och i nio fall av tio blir reaktionen densamma. Vederbörande kommer nästan genast att tänka på Robben Island, den numera före detta fängelseön där ANC-ledaren Nelson Mandela, legendaren som senare kom att bli Sydafrikas förste demokratiskt valde president, satt som politisk fånge under 18 av sina totalt 27 år i fängelse. Idag är Robben Island ett mycket populärt turistmål. Du tar dig dit med färjan från V & A Waterfront. Robben Island är öppen för besök året runt så länge vädret tillåter att färjan kan lägga till där. ”Robben” är för övrigt ett gammalt holländskt ord som betyder ”säl” och detta beror på att det förr i tiden fanns väldigt gott om sälar på ön.
Robben Island och Nelson Mandela är och kommer nog alltid att vara intimt förknippade med varandra. Trots att tusentals människor har suttit fängslade på den gamla fängelseön under de flera hundra år som Robben Island användes som fängelse för kriminella personer är det ändå Mandela och andra apartheidmotståndare – som var politiska fångar på ön – som har blivit mest kända. Robben Island ligger i Table Bay, 12 kilometer rakt ut i bukten från Kapstaden, och syns tydligt med blotta ögat vid klart väder. Öns roll som fängelse avslutades 1991 när apartheidregimen föll ihop. Robben Island blev uppsatt på FN-organet UNESCO:s världsarvslista 1999 och är idag ett av de turistmål som du bara måste besöka när du befinner dig i trakterna. Förutom det minst sagt världsberömda fängelset, där du bland annat kan kliva in i den cell där Nelson Mandela tillbringade 18 år som politisk fånge, finns det även en gammal kyrka på ön.

Robben Island håller öppet året runt så länge vädrets makter tillåter det. Du tar dig dit med färjan som avgår från V & A Waterfront.