På safari i Uganda – från Murchison falls till BwindiImpenetrable Forest

Dånet från den mäktiga Vita Nilens vattenmassor när de kaster sig utför stupet är öronbedövande. Vattenmassorna bildar ett vitt rasande skum vid botten av fallen, luften fylls med en tät dimma, så tät att den stundtals snarare är ett duggregn. Det är svårt att tänka sig att det här är Nilen som forsar fram i tropiska fuktiga Uganda hundratals mil från Medelhavet. Omgivningen är verkligen helt olik den klassiska föreställningen om Nilen som en flod som vandrar ensam och mäktig genom karga ödsliga Sahara-öknen. Vi befinner oss vid Murchison Falls i Uganda. I Murchison Falls, som är namnet både på vattenfallen och nationalparken som fallen befinner sig i. I Murchison Falls tar sig Vita Nilen genom en small passage med ett stort fall som tvingar vattnet utför ett stup och skapar dramatiska forsar. Nationalparken är förutom fallen också hem till en hel del stora djur så som exempelvis flodhäst, Rothschilds giraff, vårtsvin, buffel, Uganda kob, koantilop och elefant. Kanske faller Murchison falls utanför de allra flestas tankar när man planerar en safari i Afrika men nationalparken är ett hett tips för er som vill göra en safari i Afrika och besök anaturområden som inte så många turister hittar till.

Resan till Murchison falls är ett äventyr i sig och inget för den bekväme. Vägarna letar sig fram genom gröna kullar och dramatiska berg i ett smaragdgrönt landskap. Uganda är till sin natur och sitt klimat mer Centralafrika än Östafrika. I alla fall gäller detta för den västra delen av landet och det är den man oftast besöker på en safari.

Bergens terrasserade sluttningar med små jordbruk som odlar kaffe, majs, bana, te med mera är fascinerande och vackra. Många områden är myllrande med människor med andra känns nästan öde. Medan ni skumpar vidare läng smed vägen kommer ni att fascinerat titta ut genom ert fönster och se det land som av Churchill kallades ”The Pearl ofAfrica” (Afrikas Pärla) passerar utanför ert fönster. Uganda har bördig jord, rikligt med regn och solsken och är på många sätt ett rikt land. Nutidshistorien är en spännande läsning för den som vill utbilda sig lite innan ni reser. Storbritannien koloniserade kungariket Buganda och kringliggande mindre kungariken. Uganda fick därefter på 60-talet sin frihet. Därefter följde en tid med tyranner vid makten; Wilson Obotoe följd av den ännu värre Idi Admin och sedan Wilson Obote igen. Landet har sedan 80-talet styrts av Yoweri Museweni. Museweni är idag en av de ledare i världen som suttit längst vid makten. Många i omvärlden önskar att hans epok snart ska vara över. I Uganda är åsikterna delade, han är både älskad och hatad.

Låt tankarna vandra på er väg genom Afrikas Pärla och vkna sedan nästa morgon upp till dånet av den mäktiga Vita Nilen. Efter Murchison falls kan ni fortsätta er safari genom Ugandas regnskogar och savann och se bergsgorillor, schimpanser och lejon.