Museer i Kapstaden som du inte får missa

Kapstaden är en stad som myllrar av liv och rörelse. Det är den stad i Afrika som drar flest antal turister varje år, noga räknat 24 miljoner. För den som besöker staden finns det med andra ord hur mycket som helst att göra. Shoppingen är i världsklass, restauranger och barer erbjuder smakupplevelser från i stort sett hela världen och för den som är intresserad av sightseeing torde Kapstaden framstå som ett formidabelt eldorado av nya upptäckter och spännande intryck. Men Kapstaden har även ett antal mycket intressanta museer som du bara inte får missa när du befinner dig i Mother City, som Kapstaden brukar kallas av sina invånare.

Här ska du få ett par fina tips på museer som du bara måste besöka när du besöker Kapstaden, för att på så sätt få ett grepp om den historia som präglat Sydafrikas tredje största stad. Först av allt vill vi tipsa dig om District Six Museum. Detta museum förmedlar ett ganska mörkt kapitel ur Sydafrikas ofta tragiska historia. Museet är beläget på det område, District Six, som förr var bebott av befriade slavar samt handelsmän, hantverkare och andra personer. Här får du ett stycke ovanlig vardagshistoria.

När detta skrivs pågår ett enormt stort bygge av det som ska bli Kapstadens och hela Sydafrikas största konstmuseum, Zeitz Museum of Contemporary Art Africa. Det är en tysk affärsman som ligger bakom detta gigantiska projekt som ska visa besökarna dyrbar konst från Afrikas 55 länder. Detta konstmuseum är inrymt i en gammal jättelik silo från 1921, som en gång i tiden tjänade som förvaringsplats för säd i väntan på vidare transport till England. Museet kommer att bli nio våningar högt, 10 000 kvadratmeter stort samt bestyckat med skulpturpark, bibliotek och generösa ytor för forskning och utbildning.