Möt ”The Big Five” på safari i Sydafrika

En av de riktigt stora turistattraktionerna i Sydafrika är landets rika population av så kallat storvilt. Genom förekomsten av nationalparker och game reserves så erbjuder man sina besökare möjligheten till att med egna ögon få se de fem stora arterna, även kallat för ”The Big Five”, i vilt tillstånd i sin egen miljö. Missa inte möjligheten till att kunna möta ”The Big Five” på safari i Sydafrika.
”The Big Five” är alltså det samlande namnet på Afrikas fem största vilda djurarter. De fem som går under detta namn är alltså lejon, leopard, buffel, noshörning och afrikansk elefant. Det är från början en typisk jägarterm som syftar på de fem största och mest åtråvärda jägarbytena som fanns att fälla under storviltsjakt i Afrika. En annan gemensam faktor för dessa fem vilda djurarter är att de allihop är utsatta för tjuvjakt. Allihop är utrotningshotade men ändå förekommer det illegal tjuvjakt på dem som gör att de har försvunnit från stora delar av Afrika. Det finns därför internationella överenskommelser som påbjuder att handel med delar av dessa djur är förbjuden. Idag är förekomsten av ”The Big Five” till största delen koncentrerad till Sydafrika, Kenya, Tanzania och Botswana. Det betyder med andra ord att du har väldigt stor chans att få se lejon eller elefant eller någon av de andra fem stora arterna live på safari i Sydafrika.

Det har så gott som alltid varit väldigt prestigefyllt för jägare från alla världens hörn att kunna fälla lejon, leopard, elefant, buffel eller noshörning i samband med jakt på den afrikanska savannen. Detta eftersom det alltid har varit förenat med livsfara för den egna personen att jaga dessa vilddjur. Så att skapa ett totalförbud mot jakt av dessa djur har varit svårt. Möt dem på safari i Sydafrika.