Missa inte Godahoppsudden!

Godahoppsudden är namnet på en udde på Kaphalvön söder om Kapstaden i Sydafrika. Det är en udde som i vart fall förr i tiden var ett mycket viktigt landmärke för dåtidens sjöfarare när de skulle ändra kurs på sin seglats i dessa farvatten. Idag är Godahoppsudden mer ett mycket populärt resmål för turister som kommer till Sydafrika. Missa inte Godahoppsudden när du besöker detta land.

Det finns legendomspunna platser i världen och sedan finns det legendomspunna platser. En av de allra mest legendariska platser som finns i vår värld är nog utan minsta tvivel Godahoppsudden i Sydafrika. Att ha besökt denna plats smäller ofta mycket högre än att kunna säga att man har varit på Nordkap i nordligaste Norge eller att man har besökt Kap Horn längst söderut i Chile. Men Godahoppsudden är faktiskt inte den allra sydligaste punkten på den afrikanska kontinenten, även om många tror det. Faktum är att det istället är Agulhas, som ligger 15 mil sydost om Kapudden och Godahoppsudden som är den sydligaste spetsen på Afrika. Det är alltså där som Atlanten och Indiska Oceanen möts. Godahoppsudden är dock av flera olika skäl den mest berömda av uddarna längst ut på Kaphalvön och är sedan urminnes tider ett viktigt landmärke för all sjöfart som trafikerar farvattnen utanför Sydafrikas kust.

Missa inte Godahoppsudden under ditt besök i Sydafrika. Det finns idag ett mycket stort antal guidade turer som går från Kapstaden ut till denna plats. Visste du förresten att Godahoppsudden inte är det ursprungliga namnet på denna udde? Det var portugisen Bartolomeu Diaz som var den förste européen som rundade udden 1488 och kallade den för Stormarnas Udde. Detta namn ändrades dock kvickt till Godahoppsudden av Portugals kung Johan II. Godahoppsudden bjuder dig på helt fantastiska vyer över det mäktiga och brusande havet.