Missa inte detta i Johannesburg

Johannesburg är Sydafrikas största urbana storstadsområde. Staden, som även brukar kallas för Joburg av lokalborna, har lite orättvist hamnat i skuggan av ”lillebror” Kapstaden när det handlar om turismen men det betyder inte att det inte skulle finnas några intressanta sevärdheter här. Johannesburg har faktiskt väldigt mycket att erbjuda sina besökare som du absolut inte får missa när du besöker Sydafrika. Här ska du få några tips på sevärdheter i Johannesburg.

Johannesburg grundades som en bosättning för guldgrävare i samband med att man år 1886 hittade stora fyndigheter av guld i området. Inom bara några år bodde det drygt 100 000 invånare här. Idag har City of Johannesburg Metropolitan Municipality cirka 4,5 miljoner invånare. Joburg, som staden kallas av människorna som bor här, är därmed Sydafrikas största stad och är även ett viktigt och centralt nav för handel och finans i Sydafrika. Dessutom är staden ett naturligt centrum för Witwatersrand där landets största guldgruvor ligger.

Staden har kommit att bli intimt förknippad med det faktum att Sydafrikas allra mest kände medborgare – den legendariske ANC-ledaren, Nobelpristagaren och Sydafrikas förste demokratiskt valde president Nelson Mandela – bodde här under flera år av sitt liv. För den som är intresserad av att gå i Mandelas fotspår finns det väldigt mycket att se och uppleva i Johannesburg. Bland annat har det hus där Nelson Mandela bodde bevarats som ett slags museum som man kan besöka och få en guidad visning av.

I Johannesburg finns det en rad olika museer som man kan besöka med god behållning, bland annat ett geologiskt, ett etnologiskt och ett militärhistoriskt museum, samt ett mycket intressant järnvägsmuseum. Staden kan även ståta med en zoologisk trädgård och ett spännande planetarium. Är det shopping som lockar så kommer du garanterat att få ditt lystmäte här. Missa inte Johannesburg.