Min bästa resa till Sydafrika

Sydafrika är en kontinent i miniatyr. Från karj halvöken vid den kalla södra Atlanten subtropiska stränder vid Indiska Oceanen. Från vild het savann med stora hjordar med antiloper och elefanter till höga bergstoppar som täcks med snö under vintermånaderna. Från lummig grönska till tom stäpp i dallrande hetta. Från safariparker med rytande lejon till pittoreska vinodlingar i dalgångarna o Western Cape. Landet är hem till mängder av folkgrupper, språk och kulturer, både afrikanska och europeiska. Sydafrika har en nationalsång som sjungs på fem olika språk. Landet har t.o.m. ett ”eget” europeiskt språk; afrikaans, nära besläktat med holländska men också tydliga influenser från t.ex. tyska. Sydafrika är på alla sätt ett otroligt land att besöka med så otroligt mycket att se att en enda resa aldrig någonsin kan räcka till.

Om ni ändå ska göra en endaste resa till Sydafrika så finns det några saker som jag rekommenderar er att inte missa.

  1. Ingen resa till Sydafrika är komplett utan en safari. Välj mellan små privat reservat som lyxiga Sabi Sands eller mer rustika Timbavati eller enorma statliga nationalparken Kruger National Park. I de mindre, privata reservaten finner ni personlig service, fantastisk mat och boende och guider i absolut världsklass. I Krugerparken finner ni enorma vidder, stora hjodar av antiloper, elefanter, bufflar och zebror, lejonflockar och ylande hyenor. För den bästa safari som finns att få i Sydafrika skulle jag rekommendera en kombination. Några dagar i ett litet reservat och någon eller några dagar i väldiga Krugerparken.
  2. Vingårdarna i Western Cape. Landskapet i vinlandet kring Stellenbosch och Franchoek i Western Cape är som hämtat ur en saga. Mellan de dramatiska bergen växer vinplantorna i gröna dalgångar. Njut av dofter och smaker med god mat och fantastiskt vin.
  3. Cape Peninsula. Halvön som leder ner till Godahoppsudden är fantastisk med berg, dalgångar, vita stränder och pingviner. Det finns så mycket mer att se än bara udden med skylten. Vandring, löpning, cykel eller en guidad tur runt halvön är en enorm upplevelse. Ni kan bara i skalla vågor, se pingviner och bara njuta av otroliga vyer. Ni kommer att förstå varför Kapstadens invånare själva älskar denna miljö.
  4. Bege er ut på en båt och skåda valar i vattnen utanför Knysna. Att i en liten båt komma riktigt nära en stor val är mäktigt.
  5. Naturligtvis måste ni besöka Kapstaden. Vandra upp till toppen av Taffelberget, ja det är svettigt men verkligen mödan värt. Ät på några av stadens alla fantastiska restauranger, paddla kajak på havet utanför staden och se med lite tur sälar och valar., besök Robben Island, njut av utsikten från Signal Hill eller Table Mountain. Möjligheterna är oändliga i Kapstaden, en stad som verkligen lever upp till sitt rykte.