Ett möte med ”The Big Five” är guld värt. Låt din dröm bli verklighet med en safari i sydafrikanska Krugerparken, hem åt 147 olika däggdjur, 507 fågelarter och 114 olika reptiler. Visst är djurlivet fantastiskt och respektingivande! Det kan du enkelt konstatera då du befinner dig mitt i den sydafrikanska Krugerparken och blickar ut över en lejonflock som just har samlats kring middagsbordet. Det stolta lejonet, ett av de fem mäktigaste djuren som av många benämns som ”The Big Five”.
Uttrycket ”The Big Five” var från början en term som syftade på de fem djur i Afrika som ansågs vara svårast – och farligast – att jaga. I dag är termen lyckligtvis vanligare i safarisammanhang. Visste du förresten att ordet ”safari” betyder ”resa” på swahili? Även detta ord användes tidigare inom jakten, för att beskriva en jaktresa. Men, vi går mot humanare tider och i dag är det vanligaste syftet med en safari att uppleva naturens rikedom och fotografera de vilda djuren. Vilka djur är då ”The Big Five”? Under din safari i Krugerparken kommer du närmare dessa vördnadsbjudande, vackra djur och kan själv bilda dig din egen uppfattning om djurens karaktär. Säkert har du hört många historier från det vilda Afrika, kanske även en och annan tillspetsad historia. De fem stora, ”The Big Five”, som lever i Afrika är lejonet, leoparden, elefanten, noshörningen och den afrikanska buffeln. Välkommen till Krugerparken, de vilda djurens rike!
Krugerparken grundades år 1898 som skydd för de hotade djuren
Den djurrika Krugerparken täcker en ansenlig yta på cirka två miljoner hektar. Parken är belägen i provinserna Limpopo och Mpumalanga (Mpumalanga betyder ”platsen där solen går upp”) i nordöstra Sydafrika och gränsar i norr till Zimbabwe och i öster till Moçambique. Det var år 1898 som den dåvarande presidenten Paul Kruger grundade parken för att kontrollera tjuvjakten och skydda och värna om de hotade djuren. I dag, mer än 100 senare, pågår fortfarande kampen mot den brutala tjuvjakten.
I dag finns cirka 28 000 noshörningar kvar i det vilda och av dessa lever cirka 25 000 individer i Sydafrika. Statistiken visar skrämmande siffror och många noshörningar dödas dagligen i jakten på hornen som sedan smugglas ut ur landet för att säljas för ohyggligt stora summor pengar. Svarta mamborna är en grupp kvinnor som idogt kämpar mot detta fruktansvärda tjuvskytte. Insatsstyrkan består av 26 starka kvinnor, som år 2015 belönades med FN:s miljöpris Champions of Earth Award. En glad nyhet år 2016 är att antalet skjutna noshörningar under årets första kvartal har minskat till 363 jämfört med 404 under samma period förra året. En gnista av hopp för Sydafrikas majestätiska noshörningar!
Chans att se både ”The Big Five” och ”The Big Six”
Krugerparken, som från början hette Sabi Game Reserve, blev år 1926 nationalpark. Därmed var Sydafrikas äldsta nationalpark en realitet. I dag är en fredspark under uppbyggnad; Great Limpopo Transfrontier Park, som inkluderar sydafrikanska Krugerparken, zimbabwiska Gonarezhou Nationalpark och mocambiqiska Limpopo Nationalpark. Parken knyter samman länderna och öppnar gränserna mellan länder som tidigare har varit i krig. Djuren strövar fritt över gränserna från land till land i parken som är det största naturvårdsområdet i världen – parken har en yta av cirka 37 572 kvadratkilometer! En safari i detta område bjuder dig på en oslagbar naturupplevelse av högsta rang!
Krugerparken har nio entréportar för dig som besöker parken; Paul Kruger, Numbi, Phabeni, Malelane och Crocodile Bridge i söder, Phalaborwa och Orpen i de centrala delarna samt Punda Maria och Pafuri i norr. I Krugerparken lever inte mindre än 12 000 elefanter, 2 000 lejon, 2 500 bufflar, 5 000 noshörningar och 1 000 leoparder. Chansen att få se dessa djur på din safari i Krugerparken är med andra ord mycket stor. Allra störst är chansen i de södra delarna av parken, som är frodigare än de torra delarna i norr. 85 procent av Krugerparkens vita noshörningar håller till i de södra regionerna. Har du riktig tur kan du få se dem dricka vid en av parkens floder. Den vita noshörningen kräver vatten för sin överlevnad och behöver dricka åtminstone varannan eller var tredje dag. Krugerparken är ett av de bästa ställena i världen för dig som drömmer om att få se ”The Big Five”. Att få komma nära de vackra, mäktiga giganterna i verkligheten i Afrika är en oförglömlig upplevelse!
På din safari i Krugerparken har du chansen att få se inte bara lejon, leoparder, elefanter, afrikanska bufflar och noshörningar utan även zebror, antiloper, giraffer, apor, afrikanska vildhundar och mängder av andra djur. En kikare gör din safariupplevelse fulländad. För dig som är fågelintresserad finns även goda möjligheter att få se ”The Big Six Birds”; grågam, kampörn, sadelnäbbad stork, stortrapp, hornkorp och fiskuggla. I Krugerparken finns över 25 häckande par av sadelnäbbad stork.
Tittar du ner mot marken i stället för upp mot himlen har du också mycket att upptäcka. Bland reptilerna i Krugerparken kan nämnas Afrikas största giftorm svart mamba, afrikansk klippyton och cirka 3 000 krokodiler. I parken lever även 34 arter av groddjur och 50 fiskarter. Krugerparken är verkligen ett djurrike utan dess like – cirka 300 000 olika djur lever i denna paradisiska park!
Vill du ge en hjälpande hand till Sydafrikas hotade djur finns flera rehabiliteringscenter som tar emot volontärer och besökare som vill få en inblick i verksamheten. The Hoedspruit Endangered Species Centre, HESC, är en av många organisationer som gör ett fantastiskt arbete för att bevara Sydafrikas hotade djur. HESC är ett av de ledande forsknings- och uppfödningscentren för hotade arter i Sydafrika. Här finns bland annat ett reservat för föräldralösa noshörningar som mist sina föräldrar på grund av tjuvskytte och en del av HESC:s program är att rehabilitera och återetablera djuren i det vilda. Genom att kombinera din safari i Krugerparken med ett besök på ett rehabiliteringscenter lär du dig mycket om vad som faktiskt görs för de hotade djuren i Sydafrika.
Värdefullt biosfärområde
Krugerparken är ett gigantiskt område som sträcker sig cirka 360 kilometer från norr till söder och cirka 65 kilometer från väst till öst (90 kilometer där parken är som bredast). Parken är en del av biosfärområdet Kruger till Canyons, som år 2001 blev erkänt som ett biosfärområde av Unesco (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Syftet med Unescos biosfärprogram, ”Man and the Biosphere”, är att skapa en hållbar samhällsutveckling med en förbättrad relation mellan människan och den miljö som människan lever i. Det är ett globalt program som ger hopp åt den sårbara miljön.
Floderna Limpopo och Crocodile bildar naturliga gränser i norra och södra Krugerparken. I öster sträcker Lebombobergen ut sig och bildar en gräns mot Moçambique. Altituden i Krugerparken skiftar mellan 200 meter över havet i öster och cirka 840 meter över havet i sydväst nära Berg-en-Dal. Parkens högsta punkt kallas för Khandzalive.
Genom Krugerparken rinner ett flertal livsviktiga floder. Inte bara floderna Crocodile i söder och Limpopo i norr utan även floden Sabie, även kallad sandfloden, ger vatten åt Sydafrikas törstiga djur. Just vid flodstränderna har du som besökare goda möjligheter att få se djuren som söker sig till det livgivande vattnet.
Krugerparkens vegetation består huvudsakligen av följande fem olika zoner:
- Den norra delen av Krugerparken, zon 1, är parkens varmaste och torraste region. Här växer trädet mopane, som är väl anpassat för hettan. Mopaneträdets näringsrika blad ingår i antilopernas och elefanternas diet. Snabeln är ett kraftfullt verktyg då elefanten sliter av grenar för att äta upp de smaskiga löven. Elefanterna lever i välordnade familjegrupper, ofta ledda av en gruppens äldsta hona, matriarken.
- I zon 2, söder om Olifants river (olifant betyder elefant på afrikaans) i den östra delen av Krugerparken, regnar det mer och marken är bördigare än i zon 1. Landskapet i zon 2 domineras av akaciaträd. Här betar mängder av djur det välsmakande gräset; zebror, gnuer, bufflar, giraffer och impalor trivs mycket bra i denna region. De afrikanska bufflarna syns oftast på de öppna savannerna och spelar en stor roll i ekosystemet; bufflarna betar det höga gräset och öppnar på så sätt upp landskapet för antiloperna som föredrar kortare gräs. Impalorna utgör i sin tur cirka 78 procent av leopardens föda i Krugerparken. Leoparden är en skicklig klättrare och gömmer gärna bytet i ett träd för att bevara måltiden på en säker plats väl skyddad från inkräktare. Med lite tur kan du som besökare i Krugerparken få se leoparden hängande på en trädgren. Leoparden är en bedårande skönhet!
- Zon 3 utgör den största delen av Krugerparken och sträcker ut sig mellan Olifants river och Crocodile river väster om akacieområdet (zon 2). I zon 3 växer trädet Combretum apiculatum, vars blad är populär föda för kudu, eland, buskbock, elefant och giraff.
- Floderna i Krugerparken utgör till viss del naturliga gränser för de olika zonerna. Zon 4, mellan Sabie och Crocodile river, erhåller en regnmängd på cirka 760 mm om året. Här är gräset surare, vilket gör att detta gräs inte är lika populärt som betesmark. I zon 4 växer både akaciaträd och combretum. Andra träd som trivs här är mullbärsfikonträd och vackert blommande apodytes dimidiata (White Pear) och korallträd med röda och orangefärgade blommor.
- Zon 5, Krugerparkens minsta område, finns i Krugerparkens norra del. Det är ett lummigt område längs floderna Luvuvhus och Limpopos stränder. Här växer bland annat ebenholts och mahogny. Ta chansen att få se dessa magnifika träd i sin naturliga miljö! I zon 5 finns ett område som kallas för ”The Valley of the Giants”, Jättarnas Dal.
I Krugerparken finns 336 olika trädarter. I Krugerparken finns även ett antal arkeologiskt intressanta platser såsom byn Thulamela från 1100-talet och flertusenåriga målningar av sanfolket föreställande människor och djur.
Subtropiskt klimat – långa heta somrar med livgivande regn
Södra Krugerparken har ett subtropiskt klimat med långa heta somrar och korta mildare vintrar. På sommaren då det regnar som mest är parken full av djur, flyttfåglar och blomstrande växter och träd. Sommaren (regnperioden) varar från oktober till mars. Trädens täta lövverk under denna period kan dock skymma sikten, under denna tid är malariarisken som störst och dagarna är mycket heta – nära 40-gradersstrecket. Därför väljer många att åka på safari under de torra vintermånaderna (torrperioden) april till september, då sikten är bättre och djuren samlas vid floderna för att dricka. Självklart väljer du vilken tid som passar dig bäst och möjligheterna att anpassa din safari helt efter dina egna önskemål är oändliga.
Åk runt med bil i Krugerparken
Numbi Gate är den entréport som ligger närmst Sydafrikas största stad Johannesburg – det tar cirka 4–5 timmar att åka med bil den drygt 40 mil långa sträckan. Vägarna är bra och utsikten är vacker. Även inne i Krugerparken finns bra vägar och lägerplatser för dig som besökare.
Väl inne i parken kan du välja mellan att själv köra runt med hyrbil eller boka en safaritur med guide. Guiderna i Krugerparken är otroligt kunniga och har mycket att lära ut, så en rekommendation är att du bokar safari med guide. Med en erfaren guide ökar dina möjligheter att få se djuren – du kommer att bli imponerad av guidernas förmåga att se spår av djur som nyligen vistats i miljön. Det finns några specialiserade researrangörer på marknaden som har bra erfarenhet och lätt kan hjälpa dig att välja rätt guide, till exempel African Tours & Safaris. En mycket spännande safaritur väntar i Krugerparken!
Kontakta African Tours & Safaris för tips och råd om var i Krugerparken det är bäst att bo under de olika årstiderna. Det finns många olika typer av boenden i olika prisklasser. Kanske väljer du att campa och därmed hålla nere kostnaderna eller så är en riktigt lyxigt inredd lodge det absolut rätta alternativet för dig. Vilket alternativ du än väljer är det en lyxig upplevelse att bo med Krugerparkens mäktiga natur tätt inpå. Ljuden och dofterna från den afrikanska vildmarken tränger sig djupt in i både kropp och själ.