Konst och kultur skapar nya möjligheter i Sydafrika

Konsten och musiken har blivit ett effektivt vapen mot kriminalitet och andra sociala problem i Sydafrika. Den unga generationen som växer upp i landet får på så sätt lära sig nya och bättre värderingar genom kulturella satsningar som görs i de fattiga kåkstäderna i Sydafrika.

Mord, droghandel och andra former av kriminalitet har under lång tid plågat Sydafrika och resulterat i att brottsstatistiken i landet har skjutit i höjden på ett minst sagt oroande sätt. Regeringen i landet har febrilt och på olika sätt, bland annat genom att införa allt tuffare lagar och med hjälp av en rad olika projekt, försökt att komma tillrätta med detta växande problem men har på grund av flera olika anledningar ändå inte riktigt nått ända fram. Arbetslösheten är skyhög i Sydafrika och detta skapar i sin tur en lång kedja av andra sociala problem. Men nu har flera frivilliga krafter upptäckt ett nytt och mycket effektivt vapen i kampen mot allt detta. Konsten och musiken kan hjälpa både unga och äldre personer som har hamnat snett att få en ny chans att komma på fötter igen.

Med hjälp av musik, konserter, olika happenings, karnevaler och andra kulturella konsthändelser försöker man ge fattiga områden i Sydafrika något som man kan vara stolta över. Man möjliggör på det här sättet för konstnärer att kunna leva på sin konst och man hittar även något annat för ungdomarna i de fattiga kåkstäderna i Sydafrika att göra efter skolan än att hänga med äldre kompisar och begå brott.

Tack vare dessa projekt, som bland annat Aktuellt i SVT har berättat om i olika reportage, kan man ta upp kampen mot kriminaliteten och samtidigt medverka till att det skapas fler jobb i ett land som annars dras med en väldigt hög arbetslöshet.