Kommunikationer i Kapstaden

Det finns alltid väldigt många saker som man måste tänka på när man besöker en ny stad som turist för allra första gången. Ett av alla dessa spörsmål handlar om hur man ska kunna ta sig från punkt A till punkt B på bästa sätt. Det här med kommunikationer är alltså en mycket viktig fråga som man måste ha klart för sig när man till exempel ska besöka Kapstaden eller andra städer i Sydafrika.
Precis som i alla andra storstäder i världen så är det väldigt viktigt att veta hur man ska kunna förflytta sig på bästa sätt i Kapstaden. Med sina nästan 4 miljoner invånare i det urbana storstadsområdet är ”Mother City”, som Kapstaden också brukar kallas, en brusande häxkittel av människor och trafik och det kan för den ovane resenären ibland te sig nästan skrämmande att våga sig ut i stadsvimlet. Men den oron behöver inte alls vara befogad bara man har någorlunda koll på kollektivtrafik och andra typer av kommunikationer i Kapstaden.

Det allra bästa sättet att förflytta sig från punkt A till punkt B i Kapstaden är att åka taxi. Se dock till att den taxi du hoppar in i har en taxiskylt på taket. Det är ett tecken på att bilen och dess förare är ansluten till ett auktoriserat taxibolag. Priset för att åka taxi inom Kapstaden är 8-10 rand per kilometer vilket i praktiken betyder att det inte kostar mer än på sin höjd 50 SEK att åka inom centrala Kapstaden. Din taxichaffis blir alltid extra glad om du lämnar dricks.

Från Cape Town International Airport, som byggdes ut inför fotbolls-VM 2010, går transferbussar in till hotellen i centrala Kapstaden. Resan tar drygt 30 minuter.

Ska du resa utanför Kapstaden så är hyrbil det absolut bästa sättet att använda sig av.