Kapstaden och safari

Att åka till Kapstaden eller Sydafrika utan att ta chansen att få vara med om en safari är som att åka till Sweden Rock Festival utan att vara med om en enda konsert. Det här med safari är de facto något av det innersta i Sydafrikas själ, en minst sagt central del av landets eget DNA. Det är med andra ord något som man mer eller mindre bara måste vara med om när man som svensk har gjort den långa flygresan ner till landet vid den afrikanska kontinentens sydspets. Det finns ett flertal olika safarialternativ att välja mellan för den som tillbringar en eller ett par veckor av sin semester i Kapstaden. Då handlar det om transfer där du oftast kan bli upphämtad direkt vid ditt hotell.
De stora nationalparkerna i Sydafrika ligger väl inte direkt nästgårds med Kapstaden, vilket i praktiken betyder att du måste vara beredd på att färdas ett antal timmar innan du anländer till nationalparken ifråga där ditt safariäventyr väntar på dig. Men låt oss redan nu konstatera att det är värt varenda minut av resan. En safari är nämligen så nära det vilda Afrika du kan komma. Du kan välja mellan att köra runt i nationalparken på egen hand eller att bo på en så kallad safari lodge där du förutom boendet med alla måltider även erbjuds transport med jeep och chaufför som pekar ut och berättar om de vilda djur man ser från fordonet.

”Safari” är ett ord på swahili som betyder ”att befinna sig på resande fot2 men som i dagligt tal har blivit förknippad med en guidad tur i vildmarken där man tittar på olika vilda djur i deras egen miljö. Att missa en helt unik möjlighet till safari när man besöker Kapstaden är ett misstag du bör undvika.