Kapstaden – 10 naturliga skäl att inkludera Kapstaden i din Afrikaresa

I Kapstaden får du som besökare ta del av ett fantastiskt naturskådespel. Få städer i världen har en sådan biologisk mångfald som Kapstaden. I den unika fynbosfloran blomstrar mängder av arter som inte växer naturligt någon annanstans i världen. Prova på vithajsdykning, ge dig ut på valsafari, bada med pingviner, bestig det magnifika Taffelberget och njut av en bedårande utsikt. Möt strutsar, zebror, antiloper och babianer på Kaphalvön och beskåda ett översvallande möte mellan två världshav. I den allra sydligaste delen av den stora kontinenten Afrika finner du denna pärla; Kapstaden, Sydafrikas ”moderstad”.

 Sydafrikas första stad Kapstaden växte sakta fram på 1600-talet då Nederländska Ostindiska Kompaniet etablerade en spaningsstation och provianteringshamn på platsen. Det geografiska läget mellan Atlanten och Indiska Oceanen var utmärkt för spaning efter båtar på väg mot det som senare kom att bli Nederländska Ostindien (i dag en del av Indonesien). Det var närmare bestämt den 6 april år 1652 som holländaren Jan van Riebeeck grundade Kapstaden vid Taffelbergets fot. Här stannade skeppen som var på väg från Nederländerna till Ostindien. Det var svårt att finna arbetare till bygget, vilket föranledde att slavar importerades från bland annat Indonesien och Madagaskar. Kunskapen om Sydafrikas historia ger oss en inblick i hur kolonialismen har påverkat världen och framför allt den afrikanska kontinenten så som den ser ut i dag. I dag är Kapstaden med cirka 3,7 miljoner invånare Sydafrikas näst största stad, en naturskön metropol utan dess like.

Unik flora på Taffelberget

  Kapstaden har du det mäktiga Taffelberget (Table Mountain) som en ständig kuliss. När du står vid Victoria & Alfred Waterfront ser du bergets tydliga silhuett framför dig. Till vänster ser du Devil’s Peak (Djävulens Topp) som sträcker sig 1 000 meter över havet. I mitten breder en cirka tre kilometer lång bergsplatå ut sig. Bergen är täckta av den unika fynbosfloran som inte finns någon annanstans i världen. Bara på platån växer nära 1 500 olika växtarter, bland annat cirka 250 olika arter av tusenskönor. En fröjd för både öga och sinne! Här blomstrar även Sydafrikas nationalblomma, den vackra kungsprotean, som liknar en färgrik kronärtskocka. Den ståtliga protean är i Sydafrika en symbol för förändring och hopp. Till höger om platån ser du Lion’s Head (Lejonets Huvud, 669 meter över havet) och Signal Hill (även kallad Lejonets Rumpa, 350 meter över havet). Taffelbergets högsta punkt, Maclear’s Beacon, reser sig 1 087 meter över havet.

Du kan enkelt ta dig upp till Taffelbergets topp med linbana. Du som vill ha en större utmaning kan vandra längs bergssluttningarna upp till toppen. Tänk på att ta med vattenflaskan! Det är en krävande vandring, men väl uppe på toppen belönas du med en magnifik utsikt över Kapstaden och ön Robben Island som ligger utanför. Titta och njut!

 Fängslande upplevelser på Robben Island

I Taffelbukten cirka 12 kilometer utanför Kapstaden ligger ön Robben Island, som för många är mest känd som ön där apartheidmotståndaren Nelson Mandela satt fängslad. Det sägs att sjöfararen Vasco da Gama besökte ön för att proviantera redan i slutet av 1400-talet, då ön var tillhåll för både sälar och pingviner. Det nederländska ordet ”robben” betyder just säl.

Ön Robben Island började fungera som en fängelseö på 1600-talet och de första fångarna var personer från Kapregionen som protesterade mot holländarnas många gånger grymma kolonisation. På Robben Island har en antiimperialistisk kamp pågått under flera hundra år. Ön var även under en lång tid en koloni för leprasjuka och ett sinnessjukhus etablerades på ön under britternas styre på 1800-talet. År 1964 fördes Nelson Mandela, som var dömd till livstids fängelse, till Robben Island där han kom att sitta fängslad i 18 år. Ungefär 30 år senare, år 1993, belönades frihetskämpen med Nobels fredspris för det fredliga borttagandet av apartheid.

Robben Island finns sedan 1999 med på Unescos världsarvslista och i dag kan du som besökare se cellen där Nelson ”Madiba” Mandela satt fängslad. Personer som tidigare har varit fångar här jobbar i dag som guider och berättar med stor inlevelse om hur det var att leva i det ökända fängelset. Låt dig fängslas av de verkliga berättelserna i en autentisk miljö. Ett besök i det gamla fängelset är en verklig tankeställare och på båtresan tillbaka till fastlandet är du garanterat uppfylld av tankar kring mänsklighetens historia. Ön Robben Island har kommit att bli en symbol för rättvisa och mänskliga rättigheter.

I dag är Robben Island hem för inte mindre än 132 fågelarter.

Antiloper, zebror, strutsar och babianer på artrika Kaphalvön

Från Kapstaden gör du enkelt en dagsutflykt till både Godahoppsudden och Kapudden, två uddar på Kaphalvön. Resan från Kapstaden utmed kusten bjuder på sagolika vyer. Godahoppsudden är Afrikas sydvästligaste punkt. Glöm inte att ta med vindjackan – det kan blåsa rejält här. Området är en del av Taffelbergets nationalpark, Table Mountain National Park. Här njuter du av ett färgrikt växtparadis där antiloper, zebror, strutsar och babianer strosar omkring. Godahoppsudden ligger cirka 15 mil nordväst om Aghulas, ”Nålarnas udde”, som är Afrikas sydligaste punkt och den plats där de båda världshaven Atlanten och Indiska Oceanen möts. Vid Cape Point, Kapuddens sydligaste spets, kan du gå eller ta linbanan upp till det gamla fyrtornet. Du möts av ett hisnande landskap och utsikten är magisk!

Kaphalvön, som sträcker sig från Taffelberget i norr till Kapudden i söder, är drygt fem mil lång. Väster om halvön har du den kalla Atlanten och österut ligger den varma Indiska Oceanen. Kaphalvön tillhör Kaps floraregion och är ett av världens artrikaste områden. Därför finns området sedan 2004 med på Unescos världsarvslista och tusentals botanister vallfärdar varje år till denna plats i sydligaste Afrika.

Sydafrikanska pingviner på Boulders Beach

På vägen mot Kapudden och Godahoppsudden finner du den lilla orten Simon’s Town, som fått sitt namn efter holländaren Simon van der Stel, Kapkolonins förste guvernör. Här finns Sydafrikas örlogsflotta och stadens marinmuseum är väl värt ett besök.

Söder om Simon’s Town ligger Boulders Beach, som är hem för cirka 3 000 pingviner och ännu en praktfull del av Table Mountain National Park. Pingvinerna bor här på stranden sedan mitten av 1980-talet då de slog sig ner på denna skyddade plats. Den fridlysta sydafrikanska pingvinen, även kallad glasögonpingvinen, är i dag av IUCN (International Union for Conservation of Nature) listad som starkt hotad. Missa inte den unika naturupplevelsen att bada med pingviner när du är på Kaphalvön. Vill du hjälpa till exempelvis som volontär och på så sätt bidra till bevarandet av den sydafrikanska pingvinen så finns det åtskilliga projekt att delta i på speciella rehabiliteringscenter för pingviner.

Vithajsdykning utanför Gansbaai

 Lämna det hektiska livet i storstaden och ge dig ut på ett riktigt spännande äventyr. Staden Gansbaai ligger cirka tre timmars bilresa sydost om Kapstaden och är även känd som ”The Great White Shark Capital of the World”. I vattnet utanför staden simmar vithajar omkring och som besökare kan du prova på att dyka med hajarna! Inget dykarcertifikat krävs. Du går in i en bur som sänks ner i vattnet där de nyfikna hajarna kommer närmare. Det enda som finns mellan dig och hajen är en tunn aluminiumbur. Det är en spännande och storslagen naturupplevelse som du aldrig glömmer, och som dessutom ger en känsla av respekt och ödmjukhet inför den kraftfulla naturen.

Kanalen ”Shark Alley”, där det är stor chans att få se valarna, ligger mellan öarna Dyer Island och Geyser Rock. På Dyer Island huserar cirka 5 000 sydafrikanska pingviner och Geyser Rock är hem åt cirka 60 000 sydafrikanska pälssälar. Både pingvinerna och pälssälarna står på vithajarnas meny. Vithajen, som är världens största rovfisk, blir vanligtvis fyra till fem meter lång och och kan uppnå den aktningsvärda åldern av sjuttio år.

Valsafari i Hermanus

13 mil öster om Kapstaden ligger orten Hermanus, som anses vara en av de bästa platserna i världen för valskådning. Här kan du till och med beskåda valarna från land – ibland syns de bara några meter från stranden – och har du riktig tur så ser du dem från ditt hotellfönster! Ta med kikaren för en så fulländad upplevelse som möjligt.

Den kraftfulla sydkaparen (southern right whale), som den vanligaste valen i området heter, kan bli cirka 18 meter lång och väga cirka 80 ton. Det är med andra ord en mycket imponerande varelse och att få se valen med egna ögon är en minst sagt mäktig upplevelse. Med en båttur till havs kan du komma valen riktigt nära. Det är ofta höga vågor, så en rekommendation är att ta med sjösjuketabletter. Bästa tiden för valsafari här är augusti till november, då valarna kommer in i bukten för att föda sina ungar. I september arrangeras en populär valfestival i Hermanus.

Variationsrika stränder

Runt Kaphalvön finns cirka 25 stränder att välja mellan. Temperaturen i vattnet på Kaphalvöns östra kust är generellt cirka sex grader högre än på den västra kusten, Atlantsidan. Stränderna på den västra sidan av Kaphalvön lockar å andra sidan med fantastiska solnedgångar. Att se solen gå ned i Atlanten hör till de absoluta höjdpunkterna på din resa till Kapstaden!

Camp’s Bay Beach och Clifton Beach är två av de mest populära stränderna. Härligt vita, finkorniga stränder som dessutom certifierats med Blå Flagg. Solen är stark, så tänk på solhatt och solskyddskräm. Från Blouberg Beach har du en hänförande utsikt över Taffelberget. Muizenberg Beach ligger i False Bay, där vattentemperaturen kan nå 20 grader, och är ett perfekt alternativ för dig som gillar att surfa. Noordhoek Beach och Kommetjie Beach är ytterligare två stränder som passar för dig som vill surfa på Atlantens vågor. Ta en ridtur längs den åtta kilometer långa stranden Noordhoek i solnedgången eller promenera tillsammans med din älskade längs vattenbrynet med Atlantens brusande vågor som ackompanjemang. Bland Kaphalvöns alla stränder kan du garanterat hitta din egen favorit.

Gastronomiska utflykter 

Under din vistelse i Kapstaden kan du göra nya spännande gastronomiska utflykter varje dag. Den kosmopolitiska staden har ett rikt utbud av restauranger med influenser från många olika delar av världen. Ett populärt och synnerligen smakvärt inslag i det sydafrikanska köket är braai, som är Sydafrikas svar på barbecue. Biltong är torkat kött som kan vara gjort av exempelvis kudu (en slags hjort), struts eller krokodil. På menyn kan du även finna för oss exotiska maträtter såsom impala och gasell. I Kapstaden är du alltid nära havet och du kan med fördel beställa in fisk och skaldjur. Färska delikatesser såsom räkor, musslor, hummer och ostron smakar utsökt efter en hel dags äventyr ute i den sydafrikanska naturen. Avnjut gärna måltiden med ett glas av traktens högkvalitativa viner. Låt smakerna explodera i gommen!

Nobla viner och vindistrikt

Sydafrika har generellt sett en lång vinodlartradition och många anser att landets viner i dag hör till de bästa i världen. Nära Kapstaden, vid Godahoppsudden, ligger Constantia, landets äldsta vinområde där viner började produceras främst som proviant för skeppen som tillhörde Nederländska Ostindiska Kompaniet.

 Cirka fem mil öster om Kapstaden ligger staden Stellenbosch, som ofta kallas för Sydafrikas vinhuvudstad. Denna stad har (liksom Simon’s Town) fått sitt namn efter Simon van der Stel, som grundade staden år 1679. Därmed är Stellenbosch den näst äldsta staden i Sydafrika (efter Kapstaden, som grundades år 1652). I staden finns ett universitet och mängder av vingårdar.

Gör en dagsutflykt till Stellenbosch, besök en eller flera vingårdar och njut av gott vin och vackra omgivningar. Besök till exempel vingården Rust en Vrede som var en stor favorit för Nelson Mandela. Till Nobelmiddagen 1993, året då han tog emot sitt Nobelpris, valde han att dricka viner från just denna gård.

Ingen jetlag

 Slutligen – med en resa från Sverige till Kapstaden slipper du drabbas av jetlag. När vi i Sverige har vintertid är det endast en timmes tidsskillnad. När vi i Sverige har sommartid är det ingen tidsskillnad alls. Detta är ett skäl så gott som något att välja Kapstaden som din nästa destination. Det är skönt att genast kunna ge dig ut på strövtåg i den livligt vibrerande staden, pigg och nyfiken på vad som finns runt nästa hörn.