Kåkstäderna – verkligheten bortom glamouren i Kapstaden

Det finns en verklighet bortom glittret, idyllen och den många gånger falska glamouren i stora städer som Kapstaden. Mönstret är i princip detsamma vart man än kommer i världen. Om man bara skrapar lite på den till synes skimrande ytan så framträder en helt annan verklighet än den man tidigare har sett. Om du verkligen vill stifta en närmare bekantskap med det sanna Sydafrika så ska du ta dig tid till att besöka en av de många kåkstäder som finns bara ett kortare stenkast bortom glansen och glamouren som en vanlig turist annars nöjer sig med att ha dansat med i under sitt besök i Kapstaden. Det är i kåkstäderna som de allra flesta av stadens invånare bor. De har något mycket viktigt att berätta för dig.
I Kapstadens många kåkstäder lever de riktiga människorna i väntan på att det ska bli deras tur att få flytta in i ordentliga bostäder. Häng med på en dagstur som tar dig och ditt sällskap ut till en av dessa kåkstäder. Gör ett besök på den lokala puben, en skola, ett sjukhus eller slå dig ner tillsammans med någon av dessa människor som kan berätta sin historia för dig. Du får bland mycket annat lära dig bakgrunden till att kåkstäderna finns, apartheidsystemets historia och hur en vanlig sydafrikan ser på situationen i sitt eget land.

Om det är en söndag så är det helt okej att besöka en av kyrkorna i kåkstaden för att vara med om en typisk gudstjänst ”the South African way”. Det är en minst sagt omtumlande upplevelse som kan få den mest hårdhudade ateist att falla pladask för trycket i gudstjänsten.

Men kom ihåg att detta absolut inte får urarta i en slags ”fattigdomssafari” som bidrar till att göra människorna där till turistattraktioner.