I Nelson Mandelas fotspår

mandela-cell-jpg_extra_bigEtt intressant och givande sätt att upptäcka Sydafrika på är att ge sig iväg och följa i fotspåren efter landets kanske allra mest berömda person. Vi syftar naturligtvis på ANC-ledaren och staten Sydafrikas allra förste folkvalde president och tillika den allra förste färgade person som valts till det ämbetet, Nelson Mandela.

Kändisturism har i alla tider varit ett mycket populärt sätt att turista på. I Hollywood i USA, för att ta ett exempel, så har kändisturismen blivit en miljardindustri som lockar miljontals människor varje år att med buss åka runt och titta på de stora villorna där kändiseliten bor. Sydafrika kanske inte kan ståta med en lika stor numerär men det finns ändå en person som sticker ut från mängden på ett nästan helgonliknande sätt och vars liv nästan liknar en saga. Nelson Mandela (1918-2013) har kommit att symbolisera frihetskampen för Sydafrikas svarta befolkning och man kan numera besöka alla de platser i landet som på något sätt är förknippade med Nelson Mandela.

Nelson Rolihlahla Mandela föddes i den lilla byn Mvezo i den östra Kapprovinsen den 18 juli 1918 och dog i Johannesburg den 5 december 2013. Han ligger begravd på familjens egen begravningsplats utanför byn Qunu där han tillbringade sin uppväxt. För den som vill möta Mandelas Sydafrika är detta en perfekt utgångspunkt. Soweto och Robben Island är givetvis andra stopp på färden i denne nationalhjältes fotspår som man inte får missa. I Soweto finns Mandela House Museum i det hus där han bodde både före och strax efter sin fängelsetid och Robben Island är fängelseön där han satt merparten av sina 27 år som politisk fånge i sydafrikanskt fängelse.

ANC-ledaren och presidenten Mandelas liv kan te sig som en saga men den som reser i hans fotspår inser snabbt att ödmjukhet övervinner allt.