Sydafrika är ett land med många olika ansikten. Inte minst kulturen i detta land tar sig olika uttryck. Missa inte att ta del av den sydafrikanska kulturen när du besöker detta land.
Den sydafrikanska kulturen är som sagt var väldigt mångfacetterad. Ta bara konsten som ett exempel på detta. Sydafrikansk konst har till exempel använts i rent politiska syften i kampen mot den tidigare apartheidregimen i landet. Efter avskaffandet av apartheid har en helt ny konstart vuxit fram i Sydafrika, Township Art. Detta är en typ av konst vars primära syfte är att med hjälp av olika tekniker lyfta fram det liv som landets svarta befolkning lever i de många kåkstäder som finns här.
Sydafrika har sett flera internationellt kända författare födas och växa upp. Den kanske mest kände författaren med sydafrikanska rötter är J R R Tolkien som bland annat skrev boktrilogin om Härskarringen. Det ska dock tilläggas att Tolkien levde och verkade i Storbritannien. Ett par Nobelpristagare i litteratur kommer från Sydafrika. Författarna Nadine Gordimer och J M Coetzee har båda fått ta emot detta prestigefyllda pris ur den svenske kungens hand.
Musiken i Sydafrika är nästan värd ett helt eget kapitel. Befolkningen i Sydafrika är ett sjungande folk, det kan vi nog slå fast ganska snabbt. Om vi ska lyfta fram några namn som har med sydafrikansk musik att göra så kan vi nämna sångarna Miriam Makeba och Johnny Clegg samt trumpetaren Hugh Masekela.
”Gudarna måste vara tokiga” från 1980 var den allra första sydafrikanska filmproduktionen som fick ett stort internationellt genombrott. ”Tsotsi” (2005), en film som handlade om en gängledare i en kåkstad utanför Johannesburg, knep en Oscar för ”bästa utländska film”. En annan sydafrikansk film som nominerades till en Oscar i hela fyra kategorier var ”District 9” som kom 2009.