Det här bör du veta om Sydafrika

Här ska du få ett gäng snabba fakta om Sydafrika som det kan vara bra att känna till om landet på den afrikanska kontinentens sydspets. Om det är som så att du ska till att besöka Sydafrika för allra första gången så är det ännu viktigare att du känner till detta. Det här är alltså rent grundläggande fakta som du bör veta om Sydafrika. Häng med nu så kör vi.
Sydafrika är en republik med i runda slängar 50 miljoner invånare. Landet ligger allra längst ner i söder på den afrikanska kontinenten (därav namnet på landet) och omges av två världshav; Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Sydafrika gränsar i norr till Namibia, Botswana och Zimbabwe. I öster gränsar landet till Mocambique och Swaziland. En lite annorlunda grej med Sydafrika är att det mitt i landet finns en självständig enklav som heter Lesotho.

Sydafrika är Afrikas största ekonomi. De senaste årens ekonomiska uppsving har skapat stora klyftor i landet där en färgad medelklass har gynnats samtidigt som Sydafrikas fattiga befolkning som bor i slumliknande kåkstäder har blivit ännu fattigare. Skyhög arbetslöshet och växande klyftor i samhället har skapat politiska spänningar i Sydafrika.

Landet är otroligt vackert och man lever högt på den växande turistnäringen. Rika naturtillgångar har även bidragit till det ekonomiska uppsvinget. Några av världens största guldfyndigheter finns i Sydafrika. Även andra mineralfyndigheter såsom diamanter, platina, koppar, järn och uran gör Sydafrika till ett eldorado för internationella gruvbolag. Att landet sedan kan stoltsera med rika tillgångar på både olja och naturgas är ytterligare ett stort plus i kanten för prospekterare.

Sydafrikas befolkning är väldigt blandad vad gäller etniskt ursprung. Invandringen från Indien och andra asiatiska länder samt Europa har varit väldigt stor samtidigt som den afrikanska ursprungsbefolkningen också finns kvar.