Clifton

Clifton är en välbärgad förort till Kapstaden. Det är ett mycket exklusivt område som bland mycket annat härbärgerar ett mycket stort antal riktigt vräkiga fastigheter som var och en motsvarar ett värde på flera hundra miljoner kronor. Flera av dessa lyxvillor ligger på tio i topp-listan över Sydafrikas dyraste fastigheter. Clifton är ett gammalt engelskt ord som översatt till svenska betyder ”bosättning på en klippa”. Det är lätt att förstå varför området har fått detta namn när man ser husen som klänger sig fast vid klipporna utmed stranden invid Atlanten. De fyra vindskyddade stränderna som fått det gemensamma namnet Clifton Beach bjuder på fina möjligheter till surfing. Discovery Travel Channel har utnämnt de fyra stränderna i Clifton Beach till några av världens bästa stränder. Clifton är för övrigt granne med två andra snofsiga förorter, Camps Bay och Bantry Bay.

Om TV-serien Solsidan hade spelats in i Sydafrika hade den med till visshet gränsande sannolikhet spelats in i Clifton. Det är nämligen här som den absoluta gräddan av landets invånare bor. Flera av de lyxiga fastigheter som byggts här kvalar med lätthet in på listan över Sydafrikas tio vräkigaste kåkar. Clifton – som för övrigt är ett gammalt engelskt ord som syftar på en bosättning på en klippa – är även världsberömt för sina fina stränder. Den amerikanska TV-kanalen Discovery Travel Channel har utnämnt de fyra stränderna i Clifton Beach till några av världens bästa stränder. Clifton ligger nästgårds med två andra mycket exklusiva förorter; Camps Bay och Bantry Bay.

Mycket av turismen i Clifton kretsar helt naturligt kring strandlivet på de fyra sandstränder som utgör Clifton Beach. Även om vattnet i Atlanten är betydligt kallare än vad det är i Indiska oceanen, på andra sidan Kapstaden, så flockas alla soldyrkare och inte minst surfare vid Clifton. Surfingen är i världsklass här.