Bra att veta om Kapstaden

Sitter du och planerar inför en resa till Kapstaden? Vad bra! Här ska du nämligen få lite fakta om staden som kan vara bra att ha med dig när du ska ge dig iväg.
Kapstaden är Sydafrikas näst största stad. Det bor ungefär 4,5 miljoner människor i det urbana storstadsområdet och av dessa bor det i runda slängar en halv miljon inne i själva staden. Kapstaden heter Kaapstad på det lokala språket afrikaans, iKapa på stamspråket xhosa och Cape Town på engelska. Staden brukar även gå under det lite småmysiga smeknamnet Mother City. Kapstaden är en minst sagt mångkulturell stad där det talas en stor mängd olika språk. Några av dessa är afrikaans, engelska, ndebele, pedi, sotho, swazi, tsonga, tswana, venda, xhosa och zulu.

Som svensk medborgare behöver du inget visum för att komma in i Sydafrika. Ett uppehållstillstånd utfärdas direkt vid din ankomst och det gäller i tre månader. Skulle du vilja stanna ännu längre än så i Kapstaden och Sydafrika så är det bara att förlänga ditt uppehållstillstånd ytterligare. Däremot krävs det ett giltigt pass för att beviljas inträde i landet.

Det finns inga krav på att man prompt måste vaccinera sig innan avresan till Sydafrika. Det kan ändå vara smart att du kollar upp dina stelkramps- och poliovaccinationer samt att du vaccinerar dig mot hepatit A och kolera. Har du tänkt ge dig ut på safari i Krugerparken eller någon av de andra nationalparkerna i Sydafrika så är det bra att du har med dig malariatabletter och myggstift i packningen. Gott om mygg är det, som sagt var. Sjukvården fungerar klanderfritt i Sydafrika men var noga med att du har med dig dokument som styrker att du har en giltig reseförsäkring.

Kranvattnet i Kapstaden är fullt drickbart. Vatten- och avloppsledningarna är väl utbyggda.