Besök Robben Island

Robben Island är fängelseön där många av den sydafrikanska apartheidregimens politiska motståndare hölls fängslade. Det var här som ANC-ledaren Nelson Mandela tillbringade 18 av sina 27 år som politisk fånge. Idag är fängelset nedlagt och ön har istället blivit ett populärt turistmål.

Robben Island har fått sitt namn från det holländska ordet ”robben” som betyder säl. När Sydafrika koloniserades så fungerade den lilla ön som en viktig proviantstation för alla fartyg som passerade här med tanke på att ön var rik på sälar och pingviner. Det skulle dock inte dröja särskilt länge förrän Robben Island togs i bruk som en fängelseö. Robben Island ligger i Taffelbukten ungefär 12 kilometer rakt ut från Kapstaden och ansågs därför vara en perfekt förvaringsplats för kriminella personer som man av olika anledningar ville internera. Ön är bara 5,18 kvadratkilometer stor och har som mest haft en bofast befolkning på cirka 1 000 personer. Redan i mitten på 1600-talet började den lilla ön användas som fängelse. Robben Island har även under en kortare period fungerat som leprakoloni och det har även funnits ett mentalsjukhus här.

 

Robben Island har dock gått till historien som fängelseön där ANC-ledaren Nelson Mandela tillbringade merparten av sin tid som politisk fånge. När apartheidregimen föll samman i Sydafrika 1991 och Mandela blev den förste folkvalde presidenten i landet så såg han snabbt till att fängelset på Robben Island lades ner. Därmed gick den lilla ön in i en helt ny era som omtyckt turistmål. Dessutom har Robben Island blivit uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. Man tar sig till ön med färja från Victoria and Alfred Waterfront i Kapstaden. Här kan du besöka cellen där Nelson Mandela satt, titta in i grottan där han diskuterade Sydafrikas politiska framtid med sina medfångar och kalkbrottet där han jobbade. Missa inte Robben Island.